Ob evropskem dnevu jezikov, ki ga vsako leto obeležujemo 26. septembra, je pouk angleščine na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici zaživel v duhu jezikovne raznolikosti in kulturne bogatosti.

Oboroženi s tabličnimi računalniki in željo po znanju so se osmošolci, ki obiskujejo pouk angleščine, poglobili v raziskovanje. Najprej so se naučili osnovnih fraz v izbranem jeziku. Učilnico so kmalu napolnili pozdravi v danščini, zahvale v latvijščini in vljudnostne fraze v islandščini. Skozi smeh in poskuse pravilne izgovorjave so spoznavali, kako raznoliki so lahko jeziki Evrope. Raziskovanje je razkrilo številne zanimivosti. Učenci so odkrili, da islandščina uporablja posebne znake, kot sta “þ” in “ð”, medtem ko irščina vsebuje nenavadne kombinacije črk, kot so “bh”, “mh” in “gh”, ki jih v slovenščini ne poznamo. Izgovorjava je bila poseben izziv, saj so morali usvojiti zvoke, ki so za njihova ušesa zveneli eksotično. Vsaka skupina je predstavila število govorcev in geografsko razširjenost svojega jezika. Presenečeni so bili, ko so izvedeli, da irščino kot prvi jezik govori le okoli 170.000 ljudi, a ima kljub temu bogato literarno tradicijo. Latvijščina, ki jo govori približno 1,8 milijona ljudi, pa je jezik z zanimivo mešanico baltske in evropske kulture. Potopili so se tudi v zgodovino jezikov. Ugotovili so, da je islandščina ohranila veliko prvin iz stare nordijske književnosti in ima veliko jezikovnih posebnosti, medtem ko je albanščina eden najstarejših jezikov na Balkanu. Eden od vrhuncev raziskovanja so gotovo bila zabavna dejstva. Učenci so odkrili, da ima danščina koncept “hygge”, ki opisuje prijetno in udobno vzdušje v družbi prijateljev in družine. V nizozemščini obstaja beseda “gezellig(heid)”, ki ima podoben pomen in jo težko prevedemo v druge jezike. Po intenzivnem raziskovanju so učenci svoje ugotovitve združili v barvite plakate.

Evropski dan jezikov nas je opomnil, kako pomembno je spoštovati in ceniti jezikovno raznolikost. Vsak jezik v sebi nosi zgodbe, tradicijo in identiteto naroda. Naj bo torej evropski dan jezikov spodbuda za vse nas, da se podamo na pot odkrivanja in učenja novih jezikov, s čimer bogatimo sebe in svet okoli nas. Učenje jezikov namreč ni le pomnjenje besed in slovnice, temveč je predvsem odkrivanje novih kultur, razumevanje drugačnosti in gradnja mostov med različnimi narodi.

Mentorica: Petra Kvas